Så köper du ett konkursbo

Att köpa ett konkursbo är riskabelt, för ofta köper du grisen i säcken. Men.. det är också en väldigt lukrativ möjlighet, för den som gör sin hemläxa.

Bli medlem gratis, och få:

Kontakt med konkursförvaltaren.

Guide: Så lyckas du med konkursaffären.

Håll utkik i konkursregistret

Konkurser publiceras löpande här på Konkurslistan, eller exempelvis i Bolagsverkets tidning Post- och Inrikes tidning. Har du hittat något?

Ta del av anbudsunderlaget

När en konkurs är beslutad är de gamla ägarna bortkopplade från bolaget. I stället är det en konkursförvaltare som tar över – inte sällan en advokat på en advokatbyrå. Konkursförvaltaren kommer gå igenom vilka tillgångar som finns i bolaget, och förbereda en försäljning. Som en del av det här brukar förvaltaren sätta ihop ett anbudsunderlag. Vi publicerar anbudsunderlagen på Konkurslistan i den utsträckning det finns. Anbudsunderlaget kan innehålla inventarielistor, de senaste räkenskaperna samt en enklare beskrivning av verksamheten.

Ta kontakt med förvaltaren

Är du fortfarande intresserad, ta kontakt med konkursförvaltaren. Ofta finns det tillfälle att ställa fler frågor om bolaget, och en hjälpsam konkursförvaltare kommer se till att du får tillgång till mer information. Räkna dock inte med att du får ut ett fullständigt underlag. Tyvärr finns det sällan tid för förvaltaren att sätta ihop en heltäckande beskrivning av bolaget.

Gör egen “due diligence”

Du kan alltid – och du bör nog – göra egna efterforskningar, äsa bolagets årsredovisningar, prata med kunder, konkurrenter och söka på nätet efter artiklar och notiser.

Se upp med riskerna

Kom ihåg att när du köper ett konkursbo så köper du inte ett företag, endast företagets tillgångar och rörelse. Personalen sägs alltid upp i samband med konkursen, och man kan inte ta för givet att folk vill fortsätta jobba kvar under en ny ägare. Samma sak gäller för leverantörerna, som ganska sannolikt har förlorat pengar i konkursen. Som köpare får man inga garantier, och därför är det viktigt att försäkra sig om att det går att driva verksamheten vidare.

Lägg ett bud

Ofta har konkursförvaltaren kommunicerat ett sista datum för att inkomma med bud på konkursboet. Hur budgivningen går till bestämmer konkursförvaltaren, och du kan tyvärr inte räkna med den transparens du möjligen upplevde i samband med din förra bostadsaffär. Finns det andra budgivare är det möjligt konkursförvaltaren inte berättar hur mycket de andra har bjudit.

Vann du?

Vinner du budgivningen, så får du ta över rörelsen i bolaget – inte själva bolaget. Det innebär att du behöver starta ett nytt bolag eller ta in tillgångarna i ditt befintliga bolag. Du behöver sedan, där det krävs, teckna nya avtal med hyresvärden, anställda, leverantörer och andra samarbetspartners som verksamheten behöver.